måndag 11 februari 2013

(ROMANTISKA) LANDSBYGDEN!


Det är ju lika bra att följa den "romantiska Landsbyggden" från början, nu då man har fått en presentation utan oxå följa familjerna som tror på landsbyggden som.... ja, vad då?

Det underbara livet på landsbygden som romantiseras i medierna har ingen motsvarighet i verkligheten.  Där servicen har har krympt i takt med den snabba urbaniseringen i Europa.

SVT.s dokusåpa "Drömmen om landet" visas på måndagar, och "Molanders"  där en
Stockholmsfamilj kliver ur askan i elden, fantasiera om livet på landet.  Nu finns det en stor publik som fantiserar om livet på landet.

Landsbygden har blivit både en prylpressens söta tittskåp och dockusåpornas manege för underbara grodor.

Landsbygden finns oxå i den moderna litteraturen . Men det snabbt växande skönlitterära landsbygdsförfattare, de romatisera inte.De skriver hellre vischans inbyggda ödesmättnad och förtvivlan, t ex T Bannerheds Korparna, och E Olofssons självmordstyngda "Då tänker jag på Sigrid".  Miljön är ju tacksam. Alternativen och utvägarna är färre än i stans myller av möjligheter i stan , där har vi tätortens loja anonymitet. I lagården kan ingen höra dej skrika.

Drömmen om landet är allas dröm. Slötittarnas, inredningselitens.

Vem kämpar då för landsbyggden. Inte är det staten, den lade ner Glesbygdsverket  2009. Inte politikerna. Bondepartiet Centern som har brutit med sina kärnväljare.

Massmediernas vision av lantlivet gäller några vackra veckor på sommaren, inte vinterns strömavbrott eller höstens regniga tystnad. OCH  inte alla författare som skriver om landsbyggden bor där!

Vem då håller på landsbyggden, möjligen LRF-ägda Land. Som har som sin plikt att skriva om landsbyggden och skriva beundrande om alla och alt som flyttar till landet.  Läser den själv sedan flera år.

Och Roy och Roger reser sig ur graven.





7 kommentarer:

  1. Jag orkar bara inte se på de där programmen, tycker att dom är så pinsamma. Men det är väl det som är meningen, folk vill se hur andra gör bort sig, gotta sig över andras tillkortakommande och fumlighet. Hur djurägare kan överlåta sina djur till dessa helt okunniga stadsmänniskor är mer än jag kan förstå.

    SvaraRadera
  2. Skulle tro att det finns en slags kontroll vid hanteringen av djur!

    Är förvånad över hur lite folk vet om "landet". T ex hur man mockar en box, mycket tafatt!

    Men som sagt, populärt som TV-serie då man sitter i sin varma lägenhet.

    margareta

    SvaraRadera
  3. Bra inlägg! Har inte möjlighet att följa serien, men nog din tankegång! Är helt av samma åsikt gällande landsbygden - snart är det som ett loppisfynd. Fin att se på men inget man riktigt vet vad man skall göra med...än mindre använda...Bra tankar!

    SvaraRadera
  4. Jadu, så det har blivit! Svårt att ändra på avvfolkningen, hela tiden en fråga om arbete och "bensin", då man måste ha bensin!

    Själv skrev du oxå ett mycket bra inlägg häromdagen och ville gärna kommentera ......men

    Frågan är bara vad ska/måste hända för att vända på urbaniseringen av landsbyggden? Den ny tekniken har inte varit till stor hjälp då det är övervägande äldre som bor kvar. Borde vi ha en talrikare befolkning? som vi kan slussa till landsbyggden? Jag vet inte. Men visst är det synd att hus och torp står tomma och servicen försvinner. tycker margareta

    SvaraRadera
  5. Hela Sverige ska leva heter det så fint och samtidigt drar man in förbindelser, klipper av telefonledningarna, höjer bensinpriser och nu det senaste. Lantbrevbäring ska ska bort samtidigt som dom gamla ska vårdas i hemmet vare sig dom vill eller inte.
    Hela Sverige ska leva känns faktiskt som ett jättehån.

    SvaraRadera
  6. jodå flicka lilla! du har så rätt. Dessutom så sitter du mitt i smeten. De är värdefull med din blogg, så vi får reda på hur det är att var ensamstående och pensionär i glesbyggd!

    margareta

    SvaraRadera
  7. Viktigt att ta upp frågan om urbaniseringen av landsbygden. Fast jag vet inte vad som ska hända för att vända vågen. Som det är nu flyttar alla till städer, speciellt Stockholm, där arbeten finns. Men inga bostäder. Jag ser inte svenska såpor alls, men jag hoppas det är ett bätter e program än Farmen, som nyss började. Då stängde jag av och satte mig vid datorn. Själv drabbades jag och min dåv make på 70-talet a "gröna vågen" och flyttade ut på landet i Västerbotten. Så kom oljekrisen och bensinen blev för dyr, så vi flyttade tillbaka till stan, dvs Umeå.
    Ha det gott!

    SvaraRadera