onsdag 13 februari 2013

ÄLDRE STÄNGDS UT FRÅN IT-SAMHÄLLET

Knappast någon tidigare generation har upplevt så stora krav på att klara av så många tekniksprång som äldre!

70 procent av landets 800000 personer som är 75 år eller äldre använder inte internet. Skälen är många. Främst pintresse och uppfattningen att det är för krångligt. Parallellt med ökad användning av den digitala tekniken ökar oxå utanförskapet när it-tåget går. Och det är de äldre som blir kvar på perrongen.

Alltmer samhälls- och bankservice läggs över på internet, vilket erbjuder fantastiska möjligheter för dem som behärskar it-tekniken. Den underlättar  vardagen, gör det möjligt att informera sig både om och med omvärlden, samt att vara en aktiv medborgare i diskussionsforum och sociala medier.

Många tycker att det är svårt att lära sig använda en dator. Uppgiften att själv lösa problemen med en krånglande it-utrustning som nästan oöverstiglig. Det gäller inte bara äldre.

Regerigen har som målatt 90procent av befolkningen ska ha tillgång till internet 2020.

Här finns några förslag som skulle stimulera fler äldre att använda sig av IT-tekniken:

* återinför riktade statsbidrag för datautbildning till pensionärs-organisationerna
* stimulera operatörerna att utveckla speciellt anpassade datorer och läsplattor för äldre samt en  
   kundtjänst



10 kommentarer:

  1. Bra förslag, men det är också upp till var och en att engagera sig. Min svägerska som är 82 har skaffat sig dator och håller bland annat på med släktforskning via den. Det måste alltid finnas ett annat alternativ för de som inte kan/vill använda sig av dennya tekniken, absolut.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Framtidsvisionen ska dock var ett IT-café i varje ort med ungdomar som datahjälp! Naturligvis ordnat med statsbidrag!

      margareta

      Radera
  2. Bra där! Med allt nytt som kommer hela tiden så kan vem som helst bli förvirrad. Sen framställs det också som att: om du har den här och den här, så kan du göra det här. Det är inte så säkert. Man måste ju lära sig hantera dator och program. Lätt är det inte.
    Man kan ju tycka att det borde bli mer och mer användarvänligt, men så är det inte. Det ska bara bli mer och mer finesser. För UNGDOMAR! För det är dom som har det största intresset och vill köpa det senaste. Gäller väl kanske inte mest datorer utan mobiler, men det är ju också en sorts dator. Oj... lång kommentar :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej, Se svaret både ovan och nedan!

      Du kan oxå maila till : jran.Rubensson@telia.com och framföra dina åsikter om statsfinanserat datahjälp för gamla.
      margareta

      Radera
  3. Jag har en faster som är 85 år. Varit hemmafru och aldrig ens rört en skrivmaskin. Nu är hon med på facebook och läser min blogg varje dag så visst kan man lära sig om viljan riktigt finns.
    Det sämsta jag hört var att man måste skicka sms för att ta sig in på toaletter på vissa ställen. Såg en olycklig farbror i tv som nödig stod utanför och hade en 5-krona till hans och inte ens ägde något mobiltelefon. Ibland går tekniken för fort. Då har man nått över gränsen för vad som är mänskligt kan jag tycka.

    SvaraRadera
  4. Här får vi pensionärer ju gå mangrannt mot den här utvecklingen.

    Framtidsdrömmen är ett IT-caféi varje ort. Där undgomar finns tillgängliga för datahjälp!

    tror margareta

    SvaraRadera
  5. Kanske ingen dum idé med IT-café för man märker ju hur svårt många har med "nymodigheter", själv satt jag vid tangentbordet på jobbet i flera år, och då tar man allt så självklart. Ha en bra dag/Anders

    SvaraRadera
    Svar
    1. En Vision! Någonstans måste man ju börja.

      Finns en person på SPRF som är mycket engagerad i ju den här frågan! Du kan maila honom - han blir bara glad för intresset och support uti landet.
      Jran.Rubensson@telia.com -

      Behovet är stort! Sedan finns det möjlighet för arbetslösa ungdomar (de är ju duktiga) att få arbete oxå på landsbyggden. Also 2flugor i en smäll!

      Jag hoppas jag får uppleven den dagen då oxå landsbygden får en chans !

      margareta

      Radera
  6. Ja !!! Äntligen funkar det för mig att lägga in kommentarer på din blogg !!Anders

    SvaraRadera
    Svar
    1. jaså! har ej känt till problemet!

      margareta

      Radera