onsdag 18 februari 2015

Det har blåst....

DET FINNS  KRAFTVINTRAR som startar 


direkt med hårda tag och som håller i sig till mars-april. Och det finns mildvintrar med obetydligt snöskottarbesvär.

Mildvintern som i år , har givit  oss ett jojo-klimat här i sörmland. Kyla och plusgrader har avlöst varann så att vi har börjat leta efter en termometer med inbyggd stötdämpare.

Att ta kort på  den snösprayade gamla alen vid stranden visar sig ha sina sidor. På morgoneen tecknar den sig svartvit mot  en aspridå vars lodräta stammar också fått en vit östersida efter nattens horisontella snöyra.  det är en en egenhet för året . Snön faller inte . Nej, den kommer sidledes, tillsammans med en massa nordostluft.  Nyponsnåret ser ut som en gräddbakelse.

Då jag ska fortsätta ta foto efter lunch så har en plötslig sydvästan  med lenväder förändrat alltsammans.  Aspens lovartsida  är hel svart, likaså aspstammarna på udden och i strandkanten,  och runt grynnan stiger gulgrönt stöpvatten och målar lite färg i vinterbilden
.
Och så har det blåst. Det är en otrolig massa luft som haft bråttom och barometern som är ett vardagsnära instrument hos oss har gjort yviga slag åt både låg- och högtryckshållet. Mest låg-.

Starka västvindar och lufttryck ger mycket vatten i sjön.  Alar och björkar i strandkanten har hamnat ute i vattnet som palmerna då Nassersjön när -Assuandammen höjdes.



Och så kom då snön, och de där snöbyarnaa har en förmåga att gråmura hela himlavalvet och håller på så i ett dygn.   Vattnet steg igen och bildade små lagunsjöar där de omflutna asparna  speglade sig.

T o m haren tassar klafsade i den stöpvåta strandsnön.



3 kommentarer:

  1. Upp och ner har det varit. Isskulpturer ena dagen och andra dagen är de borta. Nu i veckan har vinden blåst rakt genom huset. Men snart är det slut. Våren väntas med glädje.

    SvaraRadera
  2. ja tänk att man kan längta så - ljuset och värmen -

    SvaraRadera
  3. Blåsväder är nästan det värsta och blåsväder och snö tillsammans är rent förfärligt. Här skiner solen idag och det har slutat blåsa. En härlig dag att sitta med ansiktet mot solen på trappan och lyssna till hackspettarnas trummande.

    SvaraRadera