lördag 20 december 2014

Lagom - ett sånt fegt litet ord

Ja så är hon mitt i julstöket.  Hon är duktig att organisera och är uppe med  - ja, verkligen inte med solen, så länge får inte en ambitiös husmor ligga och dra sig - men med sopgubbarna och tidningsbudet, ja sen så går hon för full maskin.

Först överblickar hon slagfältet, små stumpar av röda sidenband och Röda Korsets paketetiketter under bordet,  men de får ligga kvar . Finputsning blir dan före dan.  Så letar hon efter hushållssaxen den har lämnats i badrummet av honom, han som är en baddare på rim.   Med saxen tar hon hand om alla vissna  hyacinter, och lökarna, som ska planteras på våren  spar hon i papperspåse.  Intet får förfaras. Sen kommer hon att tänka på en julkrans på dörren , hon behöver då  ett häftstift, hon söker på alla tänkbara ställen och hittar i skålen på byrån i sovrummet.

Man får ju inte ha bråttom när man julstökar.  Hon bankar upp kransen på dörren, så mitt i alltihopa gör hon en fruktkaka.  Den tar tid, och den drar ner en massa disk.  Varför köper hon inte en färdig?  Hon har krav på kvalite, ivarjefall till julen.  Hon är duktig hon.

Mycket gick på tok. Hon blev både skuren, hackad och skållad och skinnflådd och bränt - men allt hann hon med.

Visst , säger hon visst är det som vanligt ett ohämmat överdåd. Man borde vara mera lagom. Lagom , vilket fegt litet ord!  Denna varma, doftande julen!

Jo, sen vaknar hon en morgon av ljudet av att någon  skrapar med en skyffel och sandar.  Skrapar vindrutor på bilen.   Ett äkta och kärt vinterljud.   Det är äntligen en av de morgnar som glimmar. En ljus alldeles stilla värld under en blå himmel.
 

9 kommentarer:

 1. Det gäller att vara på g och ha många järn i elden. Om allt ska vara klart till jul. Och duktig ska man va, inte dumt.
  God Jul från Hjo!

  SvaraRadera
 2. Önskar dig en riktigt skön, stressfri, underbar jul!!!
  kram

  SvaraRadera
 3. Önskar dig en en fin och mysig jul, och ett gott nytt år!
  Kramar Karin

  SvaraRadera
 4. En riktig fin God Jul med alla dina kära och Gott Nytt 2015 margareta

  SvaraRadera
 5. Från iskylan och toksniga jämtland skickar jag dig en riktigt god jul och ett gott nytt år

  SvaraRadera
 6. Stavar som en tok gör jag. Skulle förstås stå toksnöiga

  SvaraRadera
 7. En god fortsättning Anita - oxå felstavad!

  SvaraRadera