söndag 23 mars 2014

trädgårdsmyter


Moderna trädgårdsmyter är det gott om.Sniglar, sorkar, grävling, lilljebaggar och råddjur ska utrotas och skrämmas bort med hjälp av diverse hemmagjorda dekokter. Skokräm, högfrekventa ljud, nematoder, upphängda cd-skivor i träden.  
Nej jag orkar inte.

 Vår största fiende i vår trädgård är råddjuren som  är oss övermäktig. Men det finns faktiskt något som hjälper !

Och då menar jag inte en välplacerad kula mellan ögonen, som skulle vara det mest effektiva. men i brist på jaktlicens tröstar jag mig med åtminstone rabatten där jag planterat kjesarkronan, Fritillaris imperialis, får vara ifred.  Rådjuren skyr denna stinkande, men pampiga lök, och en dryg kvadratmeter-rabatt kring löken lämnas orörd.

Just nu tränger denna pampiga kjeserliga lök fram med kraft ur jorden. De är imponerande. som hämtat ur en sagovärld beväpnad med sin speciella odör.

Tyvärr går varje lök på sådär 60:- så idén att plantera kjesarkronan runt varenda rabatt är tyvärr inte riktigt realistisk. ...............

tycker margareta


2 kommentarer:

  1. Hemma hos mig har vi varken rådjur eller fästingar

    SvaraRadera
  2. Jag satte dessa knölar i marken för herrans massa år sedan. De kommer upp som gröna tofsar varje år men har inte blommat mer än första året. Inte vet jag vad felet är.

    SvaraRadera