tisdag 29 november 2016

vi kan inte räkna med att barnen lär sig stoppa sockor i ....

Tack mormor!

Har fått en ovana att inte köpa några saker. Att spara, lappa och lagar.
Samma babykläder som min nu äldsta dotter använde , använder nu hennes lilla ettåriga kusin. Jag får lyckoklickar av det. Detta är inte ett shoppingsfritt år år, detta är ett shoppingsfritt liv.

En vanlig vardag hemma hos mig sitter jag vid köks/arbetsbordet och tar mig an den stora lapp-högen består av allt som gått sönder, slitits ut i en familj bestående av 5 personer .
Skjortknappar som lossnat, sockor som fått hål på både tån och hälen.  Påslakan som slitits  ut av många tvättar, alla handdukar där hängaren har dragits av, byxor/jeansen som fått hål och blixlås som gått sönder.

Barnbarnet 18år älskar sykorgen lika mycket som jag, där finns det fortfarande ärvda saker från mormor. Alla vackra knappar, band, pärlor, paljetter  och de gudomligt vackra och fiffiga små "tygböcker" där man ska  förvara olika nålar.
Nålbrev heter de visst.

Mormor gjorde de mest fantastiska  "tygbokomslag" med mönster av pyttesmå pärlor. Inuti finns 2boksidorna" där nålarna sitter uppnålade prydligt i rad. Det måste ha tagit henne många kvällar att göra dem.

Dottern fingrar på alla vackra saker i sykorgen Jag sätter igång att sy och laga trasiga plagg. Ofta sätter jag igång en virkning eller stickning till barnbarnet så att hon kan sticka/virka  något enkelt till ett gosedjur. Allt det som min mormor lärde mig som barn går vidare till mina barnbarn.

Så håller vi på var gång vi träffas . Att man kan laga istället för att kasta.  Att somna under ett påslakan som man själv lappat ett par gånger fyller en med ro.

Om inte vi föräldrar lär våra barn att använda nål och tråd  så kommer den kunskapen att dö ut, för vi kan inte räkna med att skolan  lära våra ungar att stoppa  sockor. Och om vi inte återanvänder våra kläder och textilier kommer bomullen att ta SLUT.

Ett shoppingsfritt år är en alldeles utmärkt trend.  Förslag att sänka momsen på skräddere och skomakare och cyckelraperation vore ju inte så dumt.  Allt för att det ska löna sig att laga, istället för att kasta och köpa nytt.

Tack snälla mormor för allt det du lärde mig om handarbete, sy, sticka, virka, stoppa och laga. Jag och barnbarnen använder alla dina gamla  sysaker.

4

3 kommentarer:

 1. Härligt att läsa ditt inlägg! Själv gläds jag åt alla som shoppar mindre och som hellre köper begagnat än nytt. Ju mindre man köper desto mer upptäcker man hur lite som är nödvändigt.

  SvaraRadera
 2. Så roligt att du för traditionen vidare. Jag ångrar bittert att jag inte lärde mig sticka av min mamma. Jag saknar hennes stickade strumpor och inte kan jag stoppa dom jag har fint heller. Det blir mest knuligt och besvärligt. Jag använder yllesockar hela vintrarna för här har jag kalla golv.

  SvaraRadera
 3. Ju mindre man köper desto mer upptäcker man hur lite som är nödvändigt.


  หีฟิต

  SvaraRadera