måndag 1 juni 2015

under vinstocken

Du mästerinnan i konsten att plocka prunkande blombuketter

Vet ej om du förstår  eller hur mycket eller litet du kan minnas Signe där du nu befinner dig  bakom låsta dörrar och i en overklig  tystnad, i din  tysta  värld.  Men en liten glimt från alla våra fina sommardagar sänder jag dig då jag nu vid regn

och  molnigt vädret sitter  under vinstocken i växthuset och skriver. Du kanske tror jag befinner mig i de trakter där citronerna glöder.  Men nej,  200mil norr  från värmen,  ett litet hus med sjö och skog där jag vill vara.

Du kunde allt om blommor och var mån om att vattna  med  gödselvatten från dygnhögen bakom stallet. Det fanns  flera tvååriga  sommarblommor i den långa rabatten  på Almgården, bl a Fransk Kungsljus, Fingerborgsblomma och Mariaklockor.  (oxå den gången fick jag plantor  med hem)

 Vid min dagliga morgonpromenad upptäckte jag nedanför den gamla mossiga stentrappan ner mot skoge n,  att Mariaklockan har fått knopp.  Alla nyanser i ljuvligt rosa kommer då att finnas.  Kommer du ihåg att jag fick en planta av din syster Elisabeth den sommaren vi alla tre var och hälsade på i sommarhuset  som tillhör  Almgården.  Just den plantan har spridit sig här hos mig

 Mariaklockor är riktiga praktblommor , som gjorda för buketter till fest. Men tyvärr har de ingen doft, tycker att de är lika grova som de är praktfulla. Sen tycker jag  det  finns inte något ihop med jungfru Maria.  Vid sommarhuset   fanns det oxå en hel rabatt på sydöstra sidan av  gaveln  med perenna sommarblommor bl a Riddarsporre,   -  och där började  stigen  uppför backen  mot utedasset med den fina utsikten,  en blånande horisont  och  krikonlunden.

/varm kram    en tidig  morgon under vinstocken margareta4 kommentarer:

 1. Mariaklockor har jag faktiskt också och dom blir fler och fler. Klart att riddarsporrar och stormhatt trivs här uppe konstigt nog men någon vinstock har jag inte bara en massa vinbärsbuskar.

  SvaraRadera
 2. Vinbärsbuskar är väl så bra, vinbärsbrännvin till julbordet är inte fy skam!

  SvaraRadera
 3. Väldigt vackert skrivit! På norska heter nycklarna Maria Nöklebånd!

  SvaraRadera
 4. Där ser man. Den är tacksam att ha i trädgården och verkligen pryder sin rabatt.

  SvaraRadera