måndag 15 juni 2015

Blåddagiga krikon

Tillåt mig att jag fortsätter i dina fotspår Signe,

du vet, precis  där den långa rabatten slutade gick stigen upp mot utedasset  på gårdens högsta punkt.
Dasset ddär i ett gräddfärgad skumbad bland alla frodiga hundlokan. (du vet att i England kallas den Queen Anne´s laces, denna drottning måste ha haft utsökta spetsar) ,  den hade lagt beslag på varje kvadratcentimeter  mark,  fanns där en rank växt med breda pilformade blad. Lungrot Chenopodium bonus-henricus ,  hur hade den hamnat just där? Bara du Signe  vet!
!
Jag gillade utedasset eller petretet som ni oxå sa av flera skäl . Det var luftigt, och på något sätt vilsamt.   Man kände sig aldrig ensam för oftast satt någon i rummet bredvid och underhöll med sina naturljud. Det kändes oxå på något sätt tryggt även då  det var mörkt, trots att det ej fanns något lyse. Ibland följde du Signe eller din syster  Märta med som skrämtvakt. På dassets innevägen fanns oxå plats för poesi och deviser, t ex:  Om du något hjärta ha, lämna lite papper kvar!.  Jaa,det kändes  nästan som ett bibliotek fast mera med tidningar och reklam. Utöver vanliga tidningar så fanns det  lite pikantare tidningar som Piff, Raff och Pin-upp. Veckotidningen Tidsfördrif var särklassigt bäst som renspapper.

En lund  av krikon växte fram tätt intill dassets västra gräns mot slänten, och fullt med rotskott av krikonen,( Krikon är världens godaste plommon  - små, blådaggiga, lite av bittermandel i eftersmak) risken fanns att man snubblade till ibland då det var brått, lunden var så tät så den hindrade utsikten mot älven, men åt andra hållet en tvågraders bred utsiktspringa mot en blåtonad horisont,  changdobelt!



/En stor kram  från din egen Krikonlund

2 kommentarer:

  1. Nu blev jag lite nostalgisk och minns vårat dass. Det var långt dit och mörkt så vi gick dit tillsammans alla kvinnor. Det fanns 4 hål och ett litet till mig och fladdermössen fladdrade omkring och vi sjöng visor och gnuggade tidningspapper för att torka oss med. På vintern var det hemskt!!! Man satt minsann inte länge då.

    SvaraRadera
  2. inte alls så dumt med ett utedass och var finns de att köpa idag?

    SvaraRadera