tisdag 14 april 2015

Himmelsk vackert

Tänker man på på skånska vävnader tänker man rikedom och färgprakt. Ingen annanstans i Sverige
har man haft textil i sådan mängd. Fortfarande pågår utställningen i på KLOSTRET i Ystad, Himmelsk vackert - vävnader från Österlen.

Än finns det textilier kvar i kistorna, som t ex  berättelsen om en blådrätt.

Utställningens praktstycke är den långa dukagångsdrätten (blådrätten) Den ägs idag av Simrishamn stad. Det unika med denna otrolig välbevarande drätt är att man idag vet vem som har vävt den. Hanna Larsdotter och hörde hemma i Backåkra i Borrby socken.

1767 var året som hon Hanna Larsdotter vävde drätten på beställning av HHD. Den är vävd med ett handspunnet lingarn i varp och botten,  och med mönsterinslag i blåfärgat handspunnet ullgarn. .

Bysans - Borrby  tusenåriga textilier som berättar om ett ursprung från Fjärran Östern, Orienten, och Bysans. Krigståg, erövringar , klostren, gesällvandringar har under sekler skickat kulturimpulser till oss i Norden.

Än pågår utställningen av Himmelsk Vackert!


2 kommentarer:

  1. Så trevligt att titta på sådant. Här vet jag inte men på Jamtli i Östersund finns några av Sveriges äldsta bonader och den har jag sett. Tänk vad man kunde åstadkomma förr med enkla medel då man var tvungen att göra allt från grunden, både spinna och färga och väva

    SvaraRadera
  2. Otroligt att det finns bevarat!

    SvaraRadera