måndag 7 juli 2014

ETT HEDERLIGT KAFFEKALAS


Ja, det var ett riktigt hederligt gammaldags kaffekalas.  Flera gammaldags hembakad, och som jag åt: ambrosiatårta, rulltårta fylld med hallonsylt, wienerbröd med "mormorshosta" i mitten, likörkransar som smälte i munnen. Som ni förstår så var det inget ungdomskalas, det rörde sig istället om en hyfsat hög ålder, och runt bordet svävade en svag mixad doft av Azymol stimulus och läggningsvätska. Bertil-Perrolf-miljö.

Vi satt i den underbara lummiga trädgården och fjädrade bekvämt i Grytthyttans stolar med standard dynor. Naturmaterial är bäst, och lägger man örat mot materialet ska man, om inte regnskogen, så åtminstone kunna ana tallskogens sus.

Efter 3 tim. var kaffekalaset avklarat. Därefter serverades päronsoda ur selterglas med guldkant, och oxå dammiga chockladpraliner och Dr. Dryels, som har åkt in och ur skänken så många gånger att alla karameller var en enda klump.

En av damerna hette Britt, var välmejkad och knallröd läppstift oxå utanför munnen, men hon hade hela tiden sura mungipor. Tora den andra damen lade beslag på nästan samtlika likörkringlor, så när hon skulle ta en titt på pionerna hade hon en gång som påminde om någon som cycklat Vättern-runt med lös sadel. Hennes man var från Frankrike och jag kunde inte riktig förstå hur han uttalade t ex Fransk--bröö, trottoa--aor, hans två rökfingrar var självlysande nikotingula av allt rökande. Farbro Bosse  som är en riktig  spjuver med originella synpunkter på det mesta , ockuperade naturligvis hammocken. Där låg han och skickade filosoferande upprökringar upp mot det solskyddande taket.

Vi sträckte på benen och avlade besök hos en granne som drejar , hon har inrett sitt hus i en trivsam loppisstil.
Hon ansåg själv att hennes produkter hade karaktär, vill man så kan man ju kallaa det så, vi tyckte att t ex en vas bör väl rimligvis kunna stå rakt, eller?  Ulla, en av tanterna tittade på prislappen och kippade efter luft. Så när vi kom hem till Ulla, som då genast var tvungen att svepa en kaffegök för att lugna sina nerver.

Därefter så åkte kortleken fram. Vi spelade hungaröv, talar inte om vem som vann,  tills vi alla ville hem.  Britt tog sin cyckel och vinglade hem.



5 kommentarer:

  1. Vilken härlig liten berättelse :D
    Kan riktigt se allt framför mig.
    Ha en fin vecka!
    Kram Elle

    SvaraRadera
  2. Vilket mysigt gammaldags kaffekalas och så roligt.
    kram

    SvaraRadera
  3. och snart så kommer fruntimmarsvecka ! Kanske man får träffa farbro Bosse de ser margareta framemot

    SvaraRadera
  4. Ett sånt kafferep skulle jag gärna gå på. Jag har mest inproviserat kafferep varje dag under sommaren. Det kommer och går folk hela tiden men jag har mest bara några rån eller köpta kex att bjuda på. Tiden räcker inte till till att baka.

    SvaraRadera
  5. Det är tanken som gäller Anita! margareta

    SvaraRadera