fredag 30 juni 2017

Sommarsignaler

Vi lever i en tid som hyllar kommunkationen.,i en mobilsignalerande , uppkopplad värld. En avancerad  teknik, omöjligt att föreställa sig för bara några decennier sedan, ger oss möjlighet att hålla kontakt även på fri fot.  I ren glädje över att kunna kommunicera överallt och i alla situationer ringer vi varandra - kanske utan vidare information att förmedla än varvi befinner oss.
Det finns en facination i att prova olika sätt att utbyta medelanden, oxså de allra enklaste. Flaskpostent  t ex. Och vem har inte som barn försökt få en telefonlinje
 av två konservburkar och en tråd?  Blinkat ljussignaler med ficklampa? Skickat lappar i en liten linbana?  . Bilden  av giganterna Strindberg och Heidenstam får en djupare ton av mänsklighet när man läser om hur de signalerade mellan sina hotell i Schweiz genom att hänga ut handdukar på balkongarna.

Signalflaggor är ett klassiskt sätt att överbringa meddelanden, inte minst till sjöss. Fyrmästare Oscar FredrikSjöstedt på Holmögadd skriver och tecknar på 1890-talet i sin dagbok , om hur han en särskilt blåsig dag flaggat ut sin stormvarning.
En egen flagga, hissad på stugknuten, kan oxå vara en hälsning.

Själv  lämnar jag mitt eget bidrag på surfplattan, sittandes i växthuset( p g a stormen )och gläds åt i  naturens tillbringa mina  sommarnöjen dennna sommar./trevligt sommar/margareta
,

1 kommentar:

  1. Jo nog är det sant men det är lite lättare att skriva i bloggen än att vifta med flaggor eller använda morsespråket eller röksignaler. Ja nog önskar man att man skulle sitta i växthuset. Nu har det börjat storma igen och vägen har träd som ligger i vägen igen och brorsan kapar för fullt. Skit. Jag hatar blåst.

    SvaraRadera