torsdag 28 april 2016

GOSSYPIUM HIRSUTUM

Sedan en tid är jag med i en Stickclub, och våra , vi som är med i klubben, tankar går.

Dörren plingar till på Garn/Tygaffären.  Det är en affär av gamla sorten - en anspråkslös skylt och garn/tygbalar  upp till taket. (Numera oxå Stikcafe en gång i veckan, där genomsnittsåldern är 67+ , med mycket kunskap och känsla för kvalite'  av damerna)
Nära kassan finns ett ställe för   polyestertråd med hundratals rullar i alla tänkbara nyanser. Men hyllan för bomullstråd är bortplockad sedan  en tid tillbaka.  Den som frågar specifikt kan få köpa vit, svart och oblekt tråd. Annan säljs inte här. LÄNGRE.

Gunilla har drivit Garn/Tygaffären i 20 år. Nu har hon till slut givit upp hoppet om bomullen.      -     Tråden har blivit skönare.        -
Det är hennes upplevelse och likaså kundernas. De vill inte ha den längre, den går bara av. Varför.  Ja det vet hon inte.
Kan var att bomullen aldrig får mogna riktig t längre på fälten, att fibrerna inte hinner bli så starka som de borde få bli.
Oxå lakansväv har förändrats. Det var mer bomull i den förr.

Numera doppas väven i en slags stärkelse för att få mer stadga. Leverantörerna vill kunna sälja billigt metervara , men bomull har blivit en dyr fiber. Då måste de ta fram produkter som inte kostar så mycket.  Men den nya lakansväven  spricker
snabbt, ibland redan efter bara ett par tvättar.

Ja, så går då snacket vid våran stick-träff varje torsdag-em mellan 15-17, vi som är i den åldern som vet hur en bomullstråd ska bete sig.     Varför  har det blivit så.

Highway to hell!l

5 kommentarer:

 1. Verkar vara en trevlig dam som har affären och ordnar stickcafé! Här i Sollentuna finns inte en enda affär som säljer garn. De flesta får fara till andra områden. Att köpa tråd, knappar och blixtlås går inte heller. Jag stickar ju litet då och då, just nu hjälper jag dottern att sticka färdigt en mohairtröja med stora rundstickor. Önskar redan nu en trevlig Valborg! kram

  SvaraRadera
 2. Så roligt det låter men jag har också märkt att påslakan som ser så fina ut när dom är nya blir trasiga bara efter några tvättar. Tror banne mig att jag ska ta och sy påslakan av dom gamla lakanen med spetsar som finns i överflöd här men som man inte kan använda.

  SvaraRadera
 3. Anita, vilken skatt du har i lådorna. Sätt igång mesamma och ta tag i bomullslakan en. Finns ju ingenting som är så skönt som RIKTIGA bomullslakan.

  SvaraRadera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. Så kul det låter på stickcaféet! Den sociala samvaron är minst lika viktig!
  Kramar Karin
  http://pixelmojan.se

  SvaraRadera