torsdag 31 juli 2014

bara +24grader



när dammsög jag sist?



bäst att göra så idag - på måndag blir det åter +30 grader

måndag 28 juli 2014

SÅMMAR LÅV



Aså e de såmmar låv igenn.
Ente fick ja nått såmmar jubb heller!
Jävla skit å fan i hellvitte.  ja ville ju tjena stålar å resa å sont, men ja får sita å glo in i veggen po denna platsen såm praktikant i stellet.
Åm ja skötor maj riktiet bra kanske ja kunna få lite bitalt åm inte annat så kanske ja får gå po bio förr å se en film. men vi får seåm de blir nått överhuvetaget, ja kanske sticker ja ti stranden å badar istället, men ja ha ju ponktering på syckelkedjan så den funkar ente å använna. man få dega istället!

lördag 19 juli 2014

igen och igen

Nu har det då hänt igen.
Ett påslakan hade sånär återigen, för 3 gången på två  månader försökt sluka alla sina tvättkompisar. Men, den här gången lyckades han inte:  en  frottehandduk befann sig fortfarande utanför när jag tömde trumman medan ett stackars underlakan bara till hälften hade blivit uppäten av påslakans stora skäft, lakanet hade tydligen försökt kämpa emot och därmed räddats , oxå den lilla handduken.

Jag skakade försiktigt i lakanet som hostade upp lite sköljmedel och frågade hur det gick till, hur kan all tvätt försvinna  in i ett påslakan i en välfylld  tvättmaskin. Som kör 60 grader vittvättsprogram under två timmar. ? Det lealösa underlalanet fladdrade med sina sista krafter innan det skrynklde ihop sig fullständigt och jag liksom hörde: det räcker , det räcker nuuuuuu!

tisdag 15 juli 2014

Till Dorathea Pott..



Kära moster Dorathea.

Du kommer aldrig att läsa brevet, för du lever inte  längre.  Men jag måste skriva till dig och jag tror att du anar varför: du var en sjusärdelessömerska!  Men ju mer jag försökt att ta reda på om dig och om det du skapade, desto fler frågor har väckts. Vem var du egentligen Dorathea? Varifrån kom ditt mod att skapa spännande  mönster och blanda tyger så friskt och utmanande? Varför gömde du dina syalster då det kom besök?

Det finns endast några få av dina syalster bevarade, 3 bomullskragar, 1 handsydd chiffonkrage och 1 virkad spetskrage samt manchetter med knypplade spets och så ett bomullsnattlinne med stråveck och rödaband med hjärtan invävd.    Men det har räckt för att göra mig nyficken. Jag önskar att du hade vetat att det skulle bli så! I min tid förundras jag över deras utsökta speciella tyger och mönster. Var fick du tag i tyget Organza, ett tyg endast för Fest och Bal, ditt liv var  ju vadmal och twedd, där du levde fanns det varken bil eller  tåg .

Nog borde du ha tjänat mer  på att sy lakan, handdukar och gardiner åt ortsbefolkningen?   Var det helt enkelt

så att du måste göra dina syalster för att få utlopp för din konstnärliga åder? Att du behöll en del av dem, som senare hittades i din byrålåda - betyder det att du inte lyckades sälja dem eller att du inte ville? Jag vill tro det senare. Att du, som så många konstnärer hade svårt att skiljas från dina alster.

Jag funderar oxå på ditt materialval. Varför använde du inte bara  bomull, utan oxå  vadmal, tweed och lin,  hejvilt med knypplade och virkade  spetsar  Men kanske oxå för att det inspirerade dig att blanda olika material.  För det gjorde det ju!

Jag inbillar mig, att när du vandrade runt vid fiskehamnen  i Kampen bland båtarna, stannade du då och då till vid de främmande handelsbåtar. Kampen var ju en knutpunkt för handelsbåtar som lastade sina varor på väg mot eller från  England och Holland. Jag gissar att det var där du köpte dina svåråtkomliga tyger, som t ex organza och silke.

Det har berättats att du gömde undan dina syalster när det kom besök. Eller handlade det bara om att behålla dina kunder. Kan det här hemlighetshållandet oxå ha handlat om att du verkligen  visste vilken unik förmåga du hade. 

Du levde ju ensam och försörjde dig själv.  En-bra-kvinna-reder sig -själv!.   Trots att du var äldst i syskonskaran av 7 flickor så blev alla utom du gifta.. Blev du sviken?  Råkade du illa ut. Eller tog havet honom? Det har sagts att du ibland hade besök av en man.  Man sade du drog dig undan. Hade du kärlekssorg?  Finns det någon sanning?

Jag har många frågor till dig moster Dorathea och önskar att jag kunde få svar. Jag önskar oxå att du finge veta detta:  I din by Kampen har det gjorts utställning av dina få syalster och med dig Dorathea Pott som tema.

Din bryling  margareta



    

söndag 13 juli 2014

MEDITATION

Guldbagge Potosia cuprea

Rensar ogräs. Solen värmer ryggen.

Egentligen borde jag ligga i hollywoodgungan.

Det är något väldigt befriande med att rensa ogräs. Hjärnan stängs ned till lågenergiförbrukning.  Gillar det där primitiva stadiet. Om jag inte visste bättre skulle jag kalla det att meditera.






måndag 7 juli 2014

ETT HEDERLIGT KAFFEKALAS


Ja, det var ett riktigt hederligt gammaldags kaffekalas.  Flera gammaldags hembakad, och som jag åt: ambrosiatårta, rulltårta fylld med hallonsylt, wienerbröd med "mormorshosta" i mitten, likörkransar som smälte i munnen. Som ni förstår så var det inget ungdomskalas, det rörde sig istället om en hyfsat hög ålder, och runt bordet svävade en svag mixad doft av Azymol stimulus och läggningsvätska. Bertil-Perrolf-miljö.

Vi satt i den underbara lummiga trädgården och fjädrade bekvämt i Grytthyttans stolar med standard dynor. Naturmaterial är bäst, och lägger man örat mot materialet ska man, om inte regnskogen, så åtminstone kunna ana tallskogens sus.

Efter 3 tim. var kaffekalaset avklarat. Därefter serverades päronsoda ur selterglas med guldkant, och oxå dammiga chockladpraliner och Dr. Dryels, som har åkt in och ur skänken så många gånger att alla karameller var en enda klump.

En av damerna hette Britt, var välmejkad och knallröd läppstift oxå utanför munnen, men hon hade hela tiden sura mungipor. Tora den andra damen lade beslag på nästan samtlika likörkringlor, så när hon skulle ta en titt på pionerna hade hon en gång som påminde om någon som cycklat Vättern-runt med lös sadel. Hennes man var från Frankrike och jag kunde inte riktig förstå hur han uttalade t ex Fransk--bröö, trottoa--aor, hans två rökfingrar var självlysande nikotingula av allt rökande. Farbro Bosse  som är en riktig  spjuver med originella synpunkter på det mesta , ockuperade naturligvis hammocken. Där låg han och skickade filosoferande upprökringar upp mot det solskyddande taket.

Vi sträckte på benen och avlade besök hos en granne som drejar , hon har inrett sitt hus i en trivsam loppisstil.
Hon ansåg själv att hennes produkter hade karaktär, vill man så kan man ju kallaa det så, vi tyckte att t ex en vas bör väl rimligvis kunna stå rakt, eller?  Ulla, en av tanterna tittade på prislappen och kippade efter luft. Så när vi kom hem till Ulla, som då genast var tvungen att svepa en kaffegök för att lugna sina nerver.

Därefter så åkte kortleken fram. Vi spelade hungaröv, talar inte om vem som vann,  tills vi alla ville hem.  Britt tog sin cyckel och vinglade hem.



söndag 6 juli 2014

knallhård



DET ÄR LÅNGT KVAR INNAN DE HÄR KNALLHÅRDA GRÖNA KULORNA
BLIR MJUKA MÖRKBLÅ DRUVOR.

BARA DET VILL BLI LITE SOL. DRUVOR GILLAR SOL OCH VÄRME
.

JAG MED!


onsdag 2 juli 2014

SOPPÅSEN

jag bara undrar!

Fråg: a Hur många sopor kan man egentligen trycka ner i en överfull soppåse?

Svar:  En till. Alltid!

Sopptunnan är sannerligen full och loket går inte längre att stänga,  därför drar jag mig in i det sista för att gå ut för att belasta den med ännu en överfull soppåse.

Och när kommer sopbilen?  Få lägga en tung sten på loket till soptunnan.

Sedan en följdfråga: hur är det möjligt att 2 pensionärer kan få ihop så mycket sopor så tunnan blir rågad och måste tömmas var 14:de dag!




tisdag 1 juli 2014

SOMMAR.......



MED ÖVERINSEENDE AV DEN HÄR JÄTTEGETINGEN.

SOMMARENS MEST AKUTA UNDERHÅLLSPROJEKT , GARAGE, NU NÄSTAN I HAMN!